Welkom bij de Protestantse kerk De Wijngaard

Sanderusstraat 77, Antwerpen-Zuid. Een gemeente van de Verenigde Protestantse Kerk in België

Expositie met werk vanuit De Wijngaard

Een mooie selectie uit het werk van de twee begeleiders van de schilderworkshop, Teuny Tukker en Katrien Schillemans. Maar ook: werk van ‘ons allermaal’, deelnemers van de workshop zowel als gemeenteleden die voor zichzelf mooie dingen maken. Te zien in april, mei en juni. Zaterdag 18 mei openbare ontvangst met een glaasje en een hapje, 14 tot 17 uur. Hierachter een foto-impressie van de vernissage (21 april).

Rust en inkeer. Meditatie-avonden

Mediteren o.l.v. ds. Bert Dicou en Kelly Keasberry. De vorm is simpel: gezamenlijk, in een groep, stil worden en je daarbij laten leiden door korte meditatieve teksten. De meditaties duren een half uur en worden ingeleid en afgesloten met muziek of een eenvoudig lied. Voor wie wil, is er na afloop een tas koffie of thee. Eens in de twee weken op maandagavond, 20 uur. Wie zich opgeeft, wordt toegevoegd aan een maillijst. Ook zonder opgave welkom. Naar keuze kan de hele reeks gevolgd worden of af en toe een avond.

  • i.s.m. vzw Motief
  • Waar:                  Brabantse Olijfberg (zij-ingang), Lange Winkelstraat 5, Antwerpen
  • Data/tijd:            Maandagen eens in de twee weken vanaf 8 april 2024, 20 tot 21.15 uur

Gesprekken over geloven

Durf je te zeggen dat je gelooft? En wat betekent dat dan? Waar geloof je wel/niet in?

Deze gesprekskring is voor iedereen die erin geïnteresseerd is over zulke vragen in gesprek te gaan. Samen zoeken en samen verder komen is het motto. De groep o.l.v. ds. Bert Dicou komt ongeveer eens in de maand samen bij een van de deelnemers thuis.

Verder lezen

Open Bijbel-namiddagen (dinsdagen, maandelijks)

De deuren staan open! Spring binnen wanneer het u uitkomt. Dat kan vanaf 12.30 uur. Dan vindt u ons aan tafel: er is een eenvoudige lunch, basisdingen zijn aanwezig, maar we houden u niet tegen als u iets extra’s mee wil nemen.
Aansluitend openen we de Bijbel. Achtereenvolgens kunt u in gesprek (13.30 tot 15 uur) of creatief (15 tot 17 uur) met de Bijbel aan de slag.
De eerstvolgende keer is dinsdag 23 april.

Verder lezen

Themaviering in De Wijngaard, zondag 14 januari, 10 uur: Gesprekken bij de Waterput

Als christenen geloven we in de Kerk als het lichaam van Christus, waar iedereen, hoeveel we ook van elkaar verschillen, op z’n eigen manier onmisbaar is voor het geheel. Onze kerk kan mensen een veilige plaats bieden, te midden van alle polarisatie en uitsluiting in de samenleving. Daarom is het belangrijk dat we samen over elkaars verschillen en eigenheid in gesprek kunnen gaan. Dat is kwetsbaar en spannend. In een themadienst, onder leiding van Willemijn Koivunen, zullen we daar wat eerste stappen in zetten.

Verder lezen

Dansen of worstelen met het Leven en de Dood

“Oh, hier kan ik echt geen uitleg bij geven”, was de onthutste reactie van een vrijwilliger die tijdens de tentoonstelling de kerk zou openhouden. De mix van middeleeuwen, reformatie, alchemie en onze tijd bij de worsteling bij het leven en de dood was, is een soms verwarrende, genuanceerde beeldroman bij de presentatie van Hans Holbein door de ogen van Constantine Ferreo.

De houtsneden van Hans Holbein waren voorzien van ge-update tekstversie van de prior van Montrottier, Jean de Vauzelles, bij de Dodendans.  De Illustrator zelf had ondertussen de benen moet nemen omdat in tegenstelling tot andere kunstenaars hij de gezichten heel herkenbaar had weergegeven? Mensen in zijn tijd herkenden daar de keizer, de paus, de generaal en zoveel anderen in, die zich persoonlijk voelden aangesproken en het bestempelden als heiligschennis, majesteitsschennis en het ondergraven van de maatschappelijke orde in kerk en samenleving.

Verder lezen

In Opstand! Geuzen in de Lage Landen. Muzikale lezing Pieter Serrien. Zat. 17 juni, 14.30u

500 jaar geleden werden twee broeders uit Antwerpen op de markt van Brussel terechtgesteld om hun geloof: de eerste protestantse martelaren. Een halve eeuw later waren er zoveel geestverwanten dat er een opstand uitbrak in de Lage Landen. “Ze noemden zich geuzen en streden tegen de katholieke onderdrukking, het bewind van de Spaanse vorst Filips II en zijn behouds-gezinde regering in Brussel.”

Verder lezen

Expositie De twee talen van de Reformatie

Werk van Constantine Ferreo, 4 juni t/m 1 juli op vrijdag en zaterdag. Feestelijke opening/vernissage: zondag 4 juni om 11.30 uur.

In Antwerpen werden in 1523 (precies 500 jaar geleden) twee volgelingen van Luther gearresteerd en veroordeeld als ketters, waarna ze op de brandstapel gezet werden op de Grote Markt in Brussel. In dezelfde tijd maakte Hans Holbein (die ook de Bijbel van Luther illustreerde) zijn reeks ‘Imagines mortis’, een felle politieke aanklacht. Op vrijdagen en zaterdagen, van 14 tot 17 uur, toont kunstenaar Constantine Ferreo zijn hedendaagse herinterpretatie van Holbeins dodendans-reeks, aangevuld met een reeks ‘levensdans’, gebaseerd op het eveneens in die tijd zeer prominente alchemistisch streven naar wijsheid, begrip en verlossing. De linker- en rechterwand van de kerkzaal tonen de twee ‘dansen’ in een veelheid aan werken!