Boekpresentatie en discussie (ma. 17 feb.)

Begin jaren 30 richtten op aan­geven van de Nederlandse Gereformeerde Kerken de Gereformeerde Kerken van Antwerpen (De Wijngaard) en Brussel commissies voor de zending onder Joden op. Ze hadden tot taak Joden te bekeren tot het geloof in de volgens hen ware Messias, Jezus Christus. Nederlandse missionaire predikanten zakten wekelijks af naar België om hen daarin bij te staan. Wie waren zij? Hoe vatten zij hun zendingswerk op? Welke strategieën ontwikkelden zij? En: hoe reageerden Joden zelf op de Jodenzending? Had het zendingswerk enig succes? Welk effect had de aankomst van de bekeerling Czarnolewski, een tot rabbijn opgeleide, protestantse Jodenzendeling die in 1938 vanuit Wenen naar Antwerpen vluchtte? Hoe was de situatie van Joden en van sommige Jodenchristenen in België vlak vóór de Tweede Wereldoorlog? Hoe hebben de Tweede Wereldoorlog en de Shoah, en kort daarop ook het zionisme en de aanstaande oprichting van een onafhankelijk Israël in 1948 de Jodenzending beïnvloed?

Deze (kerk-)historische studie is in hoofdzaak gebaseerd op een grote hoeveelheid eigentijdse documenten en tijdschriften uit de archieven van de voorheen Gereformeerde Kerken van Antwerpen en Brussel, en uit het Archief van het Deputaatschap kerk en Israël in het Utrechts archief.

Jan Maes is historicus en godsdienstwetenschapper, godsdienstleraar, gids in de Kazerne Dossin en wetenschappelijk medewerker aan de Stichting voor de eigentijdse herinnering/Fondation de la Mémoire contemporaine. Hij werkt aan een doctoraat in de religiestudie (KU Leuven) waarbij hij onderzoek doet naar de Shoah in België.
De spreker wordt ingeleid door historicus/predikant Dick Wursten.

Maandag 17 februari, 20 uur. De Wijngaard, Sanderusstraat 77, Antwerpen. Graag opgeven via een mail aan de inleider, jan.maes3@telenet.be

Na afloop ter gelegenheid van deze feestelijke boekpresentatie een glaasje en een hapje.