Kerkdiensten online (VPKB Antwerpen)

De gemeentes van de Verenigde Protestantse Kerk van België (VPKB) in Antwerpen Noord, Oost en Zuid hebben de handen ineengeslagen om een online alternatief aan te bieden voor de diensten in hun gemeentes. Ook stadspredikant Petra Schipper en de evangelist van het Bijbelhuis Ernst van Velzen doen mee.

We blijven vooralsnog verstoken van net datgene wat zoveel doet en zegt: oogcontact, een handdruk, kus, knuffel, schouderklopje, het samen zingen, bidden, luisteren, stil zijn. Alles wat onze gemeenschap zo hecht maakt en hecht doet ervaren. Deze situatie zet ons als kerken op een heel ander spoor.

‘Het bloed kruipt waar het niet gaan kan’, gemeenschap zoekt een weg langs alle mogelijke manieren, de Geest waait waar Zij wil. Als predikanten slaan we de handen ineen en staan we elkaar hierin bij, samen met getalenteerde gemeenteleden. Sinds zondag 22 maart komen er telkens online vieringen beschikbaar, beurtelings uitgevoerd door de Antwerpse kerken.

De dienst is telkens vanaf zondagochtend 10 uur op YouTube te bekijken. Ze zijn te vinden op het YouTube kanaal Protestantse kerken Antwerpen – VPKB

Gemeenteleden worden geïnformeerd via maillijsten, nieuwsbrieven, Facebook en de eigen websites. Ook na de zondagen kan men de vieringen bekijken. Wie geen internet heeft, kan de papieren versie krijgen.

Gemeente De Wijngaard was als eerste aan de beurt. Ds. Bert Dicou ging ons voor vanuit zijn studeerkamer alsof hij ons tegenover zich had zitten. Brenda Blokland heeft vanuit de huiskamer de liederen ingezongen, met technische assistentie van Paul de Bleser. Luc Hommers heeft er een mooi geheel van gemaakt. Inmiddels hebben al meer dan 250 mensen den viering gevolgd, wat ons zeer blij maakt. De zondag daarna was het ds. Hans Neels, met Veerle Tennekes als video editor. Zo gaan we verder, ieder volgens onze mogelijkheden en talenten. We hopen dat men het fijn vindt om zo met elkaar verbonden te blijven.

De komende vieringen zijn:

➸5 april: Stadspredikant, voor Boechout

➸ 10 april: Goede Vrijdag: Antwerpen-Oost

➸ 12 april, Pasen: samen: Noord, Zuid, Oost

➸ 19 april: stagiaire Leonie van Staveren

➸ 26 april: Bijbelhuis

Als volgende stap zijn we ons aan het oriënteren op de mogelijkheid van het houden van live vieringen online, die dus niet worden opgenomen en online beschikbaar gesteld, maar doorgaan op een bepaald moment met een vorm van video-ontmoeting waarbij alle deelnemers elkaar ook zien en meerdere mensen live een bijdrage aan de dienst kunnen leveren. Dat past eigenlijk wel heel goed bij onze protestantse manier van doen. We zullen daar waarschijnlijk het programma ZOOM voor gaan gebruiken en er mee starten in de vespers van de Goede Week. Alles onder voorbehoud, want de zaken zijn nog volop in ontwikkeling en wij pastores zijn (net als iedereen) nog heel druk aan het omschakelen en bijleren om in deze bijzondere omstandigheden toch present te kunnen blijven.

Ds. Petra Schipper en ds. Bert Dicou

Tips, suggesties, vragen? Mail bert.dicou@gmail.com