Vergevingsgezinde wegen

Een tijdje terug zag ik op ATV een korte reportage over mijn straat, de Plantin- en Moretuslei. Die is volledig opnieuw aangelegd, en het resultaat mag er zijn, volgens velen. Helaas voor de bestuurders was ook de Fietsersbond een kijkje komen nemen, en volgens hen was het nog helemaal niet af. Zij hadden een lange lijst opgesteld van zaken die beslist nog verbeterd zouden moeten worden. De reportage van ATV nam ons mee langs een aantal van die dringende knelpunten. Tot mijn verrassing kwam daarbij ook ons toch uiterst fietsvriendelijke Velo-station voorbij. Het punt was echter dat dat was aangelegd op zo’n nieuwe-stijl waterdoorlatende strook met om en om een klinker en een stukje aarde. Heel nuttig om overvloedig water niet linea recta naar het riool te loodsen maar het deels weg te laten zakken in de grond.

Maar die strook was volgens de man van de Fietsersbond zeer gevaarlijk. Als je er vanaf het fietspad per ongeluk op zou terechtkomen, had je een grote kans van vallen. Hij pleitte er daarom voor dat er een strook werd aangelegd ‘die vergevingsgezind is’. Dat klonk heel poëtisch. Alleen: tot dat moment maakte de man niet de indruk een indruk een dichter te zijn. Bovendien begreep ik de strekking niet helemaal. Enig speuren op het internet bracht mij al snel bij de bron van dit moois. […] LEES HIER VERDER.